Harde knallen, vernielingen en grote groepen jongeren die door de straten zwermden. Het was onrustig in Moordrecht op oudjaarsdag 2021. Vier verdachten van de ongeregeldheden stonden dinsdag voor de rechter.

Het was niet de eerste jaarwisseling die onrustig verliep in Moordrecht. In 2020 was het ook al bal. Juist om die reden had de gemeente een camera geplaatst voor extra toezicht. Maar ook die moest het die dag ontgelden. Vanaf halverwege de middag tot zeker het begin van de avond hing in de straten van Moordrecht een grimmige sfeer.

Een grote groep jongeren was urenlang op straat, steeds in wisselende samenstellingen en op verschillende plekken rond het centrum van het dorp. Er werd met vuurwerk gegooid en geschoten, voorbijgangers werden gehinderd, de camera en verkeersborden werden opgeblazen. Zodra er politie kwam stoof de groep uiteen om ergens anders weer op te duiken. Via social media hielden de jongeren elkaar op de hoogte wat er op welke plek te beleven viel.

De vier jongens die dinsdag voor de rechter stonden zijn allen herkend op camerabeelden. Het gaat om twee jongens die op dat moment 20 jaar waren, en twee broers van 20 en 18. Het is volgens het Openbaar Ministerie niet te bewijzen dat ze zelf vernielingen hebben aangericht, maar ze waren wel steeds bij de groep die dat deed. “Dat heet openlijk geweld”, legde de officier van justitie uit. “Iemand hoeft niet zelf het geweld te hebben gepleegd, van belang is dat hij of zij een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de groep die dat heeft gedaan.”

Volgens de officier is daar bij deze vier sprake van geweest. Ze wisten donders goed dat het hommeles was op straat, dat was namelijk precies waar ze op af kwamen na appjes van vrienden. “Even kijken”, legden ze dinsdag tijdens de rechtszaak uit. De officier vond dat onbegrijpelijk: “Je weet dat er onrust is, en toch ga je ernaartoe en doe je zelfs mee.”

Een van de jongens stuurde nog een appje aan vrienden hoe ze de camera moesten uitschakelen: “Iemand moet gewoon ff in de paal klimmen, cobra aan vast tapen en aansteken, vrijspel”. Daarna zouden ze ongezien hun gang kunnen gaan.

Voor de inwoners van Moordrecht was Oudejaarsdag 2021 ontzettend beangstigend, lichtte de officier van justitie de zaak toe. “Zij wilden ook over straat, maar werden geconfronteerd met dit geweld. Mensen die bang zijn voor vuurwerk of bang waren voor de grimmige sfeer die er hing – zij moesten thuisblijven of een omweg nemen.” En dan zijn de duizenden euro’s schade nog niet eens benoemd.

“En voor wat? Voor het plezier? Om stoer te doen? Om lekker te rellen?”

Het Openbaar Ministerie eiste taakstraffen van 200 en 150 uur, en voor één van de verdachten zelfs een voorwaardelijke celstraf van een maand. De rechter paste het adolescentenstrafrecht toe, in tegenstelling tot het OM, en veroordeelde de verdachten tot 120, 100, 80 en 60 u taakstraf, met bij de 120 uur ook nog een voorwaardelijke celstraf van 2 weken.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vandaag247.nl

Door Peter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.

Een reactie achterlaten