Voor een nieuw avontuur als documentairemakers verdiepen Nick, Simon en Kees zich in het leven van hun gezamenlijke muzikale helden: The Beatles. Hiervoor doen ze hun eigen Magical Mystery Tour en reizen ze af naar Engeland om het verhaal van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr te ontdekken en vast te leggen. Wat maakt het dat The Beatles zo’n onuitwisbare indruk hebben achtergelaten? En wat is het mysterie achter hun populaire liedjes waardoor ze hedendaagse muzikanten nog steeds beïnvloeden?

De muziek van The Beatles wordt gezien als de belangrijkste en invloedrijkste muziek, ontstaan in de jaren ‘60. Nummers als ‘Let It Be’, ‘Here Comes The Sun’ en ‘Hey Jude’ worden tegenwoordig nog steeds veel gedraaid. Nick, Simon en Kees ontmoeten mensen die dicht bij de bandleden staan en krijgen hiermee een interessant inkijkje in het leven van één van de meest populaire bands van de wereld. Ze starten hun reis in Liverpool. De stad waar John, Paul, Ringo en George opgroeiden en samen hun eerste muzikale stappen zetten.

Ze bezoeken onder andere Strawberry Field in Liverpool, wat in de jeugdjaren van John Lennon een weeshuis was van het Leger des Heils en waar nu een tentoonstelling over John Lennon is ingericht. Hij bezingt in het nummer ‘Strawberry Fields Forever’ deze plek als een mooie jeugdherinnering, waar hij veel speelde met de kinderen uit het weeshuis. Ze ontmoeten hier Julia Baird, de halfzus van John, die tegenwoordig ere-directeur van dit Strawberry Field is, waarmee ze een project is gestart om kansarme jongeren een mogelijkheid te bieden op de arbeidsmarkt. En hoewel Julia eigenlijk alleen daarover wil praten, gooit Kees al zijn charmes in de strijd om toch ook de verhalen over haar bekende broer te ontfutselen.

Net zoals The Beatles reizen Nick, Kees, en Simon na Liverpool af naar Londen. De stad die de muziek van de groep tot nog grotere hoogte bracht. In Londen ontmoeten zij onder anderen Tony Bramwell. Hij kent The Beatles vanaf kleins af aan en wordt later hun roadmanager. Als iemand The Beatles door en door kent, is hij het wel. In de Twickenham Film Studio’s spreken ze met hem af. Op deze locatie zijn verschillende films opgenomen en zijn er iconische nummers tot stand gekomen voor hun laatste album. Toepasselijk genoeg is dit ook de laatste stop voor onze Volendammers. Maar niet voordat ze deze bijzondere reis muzikaal afsluiten met de verschillende gasten die ze tijdens hun eigen Magical Mystery Tour hebben ontmoet.

Nick, Simon en Kees: The Beatles – Magical Mystery Tour vanaf 18 mei om 21.30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vandaag247.nl

Door Peter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.

Een reactie achterlaten