Het recent gepubliceerde rapport ‘Staat en Slavernij’ toont aan dat de Oranjes destijds via de Vereenigde Ooistindische Compagnie (VOC) fortuinen verdiend hebben aan de slavenhandel en de Nederlandse koloniale geschiedenis. Een verleden dat niet zo fraai is, maar door de huidige generatie – in de vorm van koning Willem-Alexander – wel wordt erkend volgens Party.

Dat de koning van goede wil is om de waarheid aan het licht te krijgen blijkt uit het feit dat hij eind 2022 aankondigde zelf ook een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de rol van zijn eigen familie in de koloniale geschiedenis. Op Koningsdag van dit jaar zei hij hierover: “Aan mij kleeft niks, maar wel aan de historie.”

Wat de uitkomst van dit onderzoek, die pas in 2025 wordt verwacht, ook mag zijn, zou het rapport ‘Staat en Slavernij’ alvast ook een reddingsboei voor de Oranjes kunnen zijn. Dat rapport stelt immers dat ook de Nederlandse staat indirect op grootschalige wijze betrokken is geweest bij slavernij in de voormalige koloniën. Mocht het verleden dus uiteindelijk uitdraaien op een miljoenenclaim, dan kunnen koning en regering wellicht altijd nog samen de kosten delen.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vandaag247.nl

Door Nicky Jacobs

Nicky Jacobs zoekt elke dag naar interessant nieuws voor onze website zonder per se de berichten te brengen die alle anderen brengen. Nicky werkt sinds de zomer van 2023 voor deze website.

Een reactie achterlaten